دانش تکنولوژی

تاریخچه اپل، از آغاز تا امروز

تاریخچه اپل

احتمال اینکه کسی در دنیای دیجیتال نام «اپل» را شنیده باشد و از خاطرش تاریخچه اپل، این برند جهانی نگذشته باشد را نمی‌توان به تقریب دقیقی بیان کرد، با این حال قابل حدس است این احتمال برابر با عدد بزرگی خواهد بود، و چه دلیلی بهتر از این که در این مجال کوتاه بخواهیم مخاطبین کالاوما را به شنیدن «داستان تاریخچه شرکت اپل» و همچنین «علت نامگذاری شرکت اپل» دعوت کنیم.

تاریخچه شرکت اپل، از آغاز تا امروز

داستان‌ اپل با نام «استیو» گره خورده است، در حقیقت دو نفر با نام‌های استیو جابز و استیو وازنیک به واسطه‌ دوستی مشترک در مسیر زندگی یکدیگر قرار گرفته و نه تنها سرنوشت خود، بلکه آینده تکنولوژی جهان را دستخوش تغیراتی شگرف کردند.

داستان از آنجا شروع شد که استیو جابز به دنبال کاهش چیپ‌های لازم برای ساخت برد خود به کمک نیاز داشت، وازنیک برای حل این مشکل، جابز را حمایت کرد و این آغاز یک همکاری پرآوازه در جهان بود.

محصول اولین همکاری این دو، ساخت یک سخت‌افزار به شکل جعبه بود که آن را Blue Box نامیدند و اینگونه اولین محصول ساخت آن‌ها تولید شد. به کمک این جعبه‌ جادویی افراد امکان این را پیدا می‌کردند که تماس‌های تلفنی راه دور خود را به کمک اپراتور AT&T به طور رایگان انجام دهند.

البته اشاره به این مهم ضروری خواهد بود که در آن زمان انجام چنین تماس‌هایی با این جعبه‌ی آبی غیر قانونی بود. با اینحال وازنیک و جابز بارها در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایشان اعلام کردند هرگز اپل به وجود نمی‌آمد اگر Blue Box متولد نشده بود.

اول آوریل ۱۹۷۶ استیو جابز و استیو وازنیک با شراکت یک نفر سوم با نام رونالد وین اقدام به تاسیس یک کمپانی در زمینه‌ توسعه و فروش کامپیوترهای شخصی کرده و آن را اپل نام نهادند.

بعید است علاقه‌مند به دنیای تکنولوژی باشید و به دنبال پاسخ برای «داستان اپل چیست» نرفته باشید. اگر تا امروز داستان شکل‌گیری برند اپل را نمیدانستید پس با ما همراه باشید تا به پاسخ برخی از سوال‌هایتان برسید.

داستان اپل چیست؟

نمی‌شود به این سوال جواب داد بدون اینکه به داستان سازنده اپل پرداخت، بگذارید اینگونه بگوییم تا پیش از تاسیس این کمپانی، هیچ کسی تصوری از اینکه روزگاری هر شخص می‌تواند برای خودش صاحب یک کامپیوتر شخصی باشد را نداشت.

اما نبوغ، خلاقیت و شجاعت استیو جابز رویای دور از دسترس بشر را تحقق بخشید و در همان آوریل ۱۹۷۶ تحقق این رویا به رسمیت شناخته شد.

تاریخچه اپل

نسل اول کامپیوترهای اپل

شاید برایتان جالب باشد اولین دفتر و کارخانه‌ تولید این برند، گاراژ منزل استیو جابز بود که در آن خبری از خط تولید و نیروهای فراوان هم نبود بلکه از همان گاراژ، کامپیوترهای دست‌ساز استیو وازنیک که در ساختار خود از پنجاه قطعه بهره برده بود با قیمتی معادل قیمت تمام شده‌ی محصول، در حدود ۶۰۰ دلار به فروش رفت، بدون اینکه این فروش انتفاعی مالی برای سازند‌گان اپل داشته باشد، اما خود سرآغاز یک طوفان بود.

این محصول اولیه یک بُرد بدون پوشش بود که اغلب قطعات آن با لحیم‌کاری قطعات کهنه‌ ساخته شده بودند و شیوه‌ی کار آن هم به این صورت بود که می‌بایست حتما به یک تلویزیون وصل می‌شد. یک سخت‌افزار پر از قطعات لحیم‌کاری‌شده بدون هیچ محفظه‌ای، خیلی عجیب به نظر می‌رسد که یک چنین محصول زمخت و پر‌دردسری چنین بازار را متحول کرد.

موفقیت چشمگیر اما زمانی شکل گرفت که کامپیوترهای شخصی سری دوم با نام Apple 2 به بازار معرفی و به سرعت به فروش رسید، و این، آن رویای بزرگی بود که استیو جابز همواره در اندیشه‌ی آن بود.

بیشتر بدانید:

نسل دوم کامپیوترهای اپل

در نسل دوم این کامپیوترهای خانگی یک نرم‌افزار رنگی بر روی آن‌ها تعبیه شد، که برای پشتیبانی آن به یک سخت افزار نیاز بود، PC Mag همان سخت‌افزاری بود که به دلیل فناوری‌هایی که روی آن شکل گرفته بود توانست میزان گرمای تولید شده از سوییچینگ پاور را تا حد قابل توجهی کاهش دهد و همین در نهایت همین امر، امکان داشتن یک پوشش پلاستیکی برای بُردهای زمخت و بدقواره‌ی نسل اول را فراهم آورد.

به هر صورت این سری از کامپیوترهای شخصی اولین سری از کامپیوترهایی بودند که با گرافیک رنگی ارائه شدند. این سری از کامپیوترها در طی ۱۶ سال تولید و به فروش رسیدند. اگرچه در آن ایام اینگونه به نظر می‌رسید که این طلایی‌ترین روزهای اپل است اما واقعیت چیز دیگری بود، و روزهای طلایی هنوز در راه بودند.

در همان آغازین سالهای تولید Apple2 سازندگان آن به این اطمینان رسیدند که حالا دیگر زمان گسترش کار است و بدین منظور متخصصین طراحی کامپیوتر به استخدام اپل درآمده و خطوط تولید هم راه‌اندازی شد و این گسترش با چنان سرعتی پیش رفت که کمتر از چهار سال از شروع اولیه‌، این کمپانی با عرضه‌ی اولیه‌ی سهام خود توانست موفقیت مالی بسیار خوبی را تجربه کند.

تاریخچه اپل

نسل سوم کامپیوترها و سقوط بازار اپل

اما موج تحسین و تشویق منتقدین زمانی متوجه اپل شد که نسل اول مکینتاش‌ها پا به عرصه‌ گذاشتند، این کامپیوترها که با عنوان Apple3 به بازار آمدند اگرچه یک انقلاب در کامپیوترهای شخصی محسوب می‌شدند اما با استقبال عموم مواجه نشدند و همین امر موجب سقوط ارزش سهام اپل شد.

و خب همان‌طور که در پس هر فرازی، فرودی هم خواهد آمد، در نهایت استیو جابز و استیو وازنیک در ۱۹۸۵ با سقوط اپل به واسطه‌ی عرضه‌ی نسل سوم کامپیوترهای شخصی که با استقبال مواجه نشد علی‌رغم زمان زیادی که جابز صرف طراحی آن کرده بود، به همکاری مشترکشان پایان دادند. وازنیک تا همیشه کارمند افتخاری اپل باقی ماند، در حالی‌که جابز بعد فروش سهام خود و خروج از هیئت مدیره‌ی اپل، شرکت NEXT را راه‌اندازی کرد.

جالب است که NEXT همچون اپل از یک دفتر در یک ساختمان ناشناس که تنها یک منشی و یک نگهبان امنیتی داشت شکل گرفت و جابز در انزوا به پی‌ریزی امپراطوری کوچکی پرداخت تا ثابت کند «اپل» اتفاقی به این موفقیت نرسید بلکه پشتوانه‌ای چون نبوغ جابز این برند را به جهان تکنولوژی هدیه کرد.

و دقیقا یازده سال بعد در سال ۱۹۹۶ شرکت اپل با پیشنهاد پرداخت ۴۲۷ میلیون دلار در ازای خرید شرکت NEXT و ادغام آن با کمپانی اپل موفق شد بار دیگر نبوغ استیو جابز را به خدمت بگیرد. نتیجه‌ این ادغام، تبدیل سیستم‌عامل NEXT به Mac OS X و تولید کامپیوترهای iMac بود که سود سرشاری را نصیب این کمپانی کرد.

این کامپیوترهای خانگی خیلی زود به لپ تاپ اپل یا همان مک بوک تغییر ماهیت دادند. و عاقبت جابز در سال ۲۰۰۰ توانست عنوان مدیرعامل اپل را بار دیگر تصاحب کند.

لازم به ذکر است که آمار خرید لپ تاپ اپل این روزها به شدت بالا است و این لپ تاپ‌ها یکی از کله گنده‌ترین‌های بازار کامپیوتر هستند.

 

نامی که از داستان اپل خیلی زود حذف شد

حالا که از جدایی استیو جابز و استیو وازنیک گفتیم شاید بد نیست از آن نفر سوم ماجرا رونالد وین هم یادی کنیم که به راستی می‌تواند لقب بدشانس‌ترین سرمایه‌گذار قرن را متعلق به خود کند.

وین با تشویق جابز اقدام به سرمایه‌گذاری کرده بود و تنها ۱۲ روز بعد سهام ده درصدی خود را تنها به ازای ۸۰۰ دلار به شرکای دیگرش فروخت شاید چون اطمینان داشت این کار به سرانجام نمی‌رسد و چرا باید پولش را در رویای غیر‌قابل وصول جابز و وازنیک قمار کند.

اما خدا می‌داند زمانی نه خیلی دور بعد از این تصمیم عجولانه‌اش تا چه حد بر چنین  اقدام نابخردانه‌ای افسوس خورده است، برای لمس اندازه‌ این باخت بزرگ همین‌قدر بدانید که اگر رونالد وین سهام ده درصدی خود را نفروخته بود امروز سهم او چیزی معادل صد میلیارد دلار ارزش داشت!

تاریخچه اپل

علت نامگذاری شرکت اپل چه بود؟

واقعیت این است که هرآنچه در این بخش می‌آوریم بر پایه‌ی نظریه‌های رایج و حدس و گمان است و چندان نمی‌توان به قطعیت به آنها رای داد. از سویی به نظر می‌رسد هر اندازه رمزآلود‌تر باشد جذاب‌تر و به یادماندتی‌تر هم می‌شود، به هر روی در ارتباط با چرایی نام «سیب» بر روی یک برند تکنولوژی، نزدیک‌ترین نظری که به واقعیت محسوب می‌شود، روایت استیو وازنیک است.

وی در این رابطه گفته این یک نام موقت بود که برآمده از الهام شخصی استیو جابز از محل کار سابقش بود. جابز در یک مزرعه‌ی میوه کار می‌کرد و وقتی بنا شد برای شرکت‌شان یک نام بگذارند موقتا نام «اپل» را بر آن نهادند اما به گفته وازنیک بعدها علیرغم تصمیمشان برای عوض کردن نام برند هیچ نامی را بهتر از «اپل» نیافتند.

در این میان پای قصه‌پردازی‌هایی هم پیرامون انتساب این نامگذاری به روایت پیدایش آدم و اخراجش تنها به سبب یک گاز کوچک به سیب ممنوعه، در میان است که بیشتر به نظر می‌رسد نوعی تخیل است که از شکل لوگوی این برند جهانی، دهان به دهان چرخیده است.

داستان سیب شرکت اپل از کجا آب می‌خورد؟

حتی در خصوص لوگوی این برند هم نظریه‌ای وجود دارد که سیب مذکور را به مرگ یکی از دانشمندان بنیانگذار علم محاسبه نوین و هوش مصنوعى که با خوردن یک سیب آلوده به سیانور مرگ را به آغوش کشید، منتسب می‌دانند. روایت است جنازه‌ی Alan Turing  را وقتی یافتند یک سیب گاز زده هم در کنار جسدش افتاده بود.

با شرح چنین روایتی گویا شائبه‌ صدق چنین ادعایی بر چگونگی شکل‌گیری لوگوی «اپل» پر بیراه هم نیست، اگرچه شرکت اپل چنین ادعایی را گویا رد کرده است و می‌گوید گازی که روی لوگوی برند اپل آمده است تنها به این دلیل بوده که با گیلاس اشتباه گرفته نشود و ارتباط آن به ماجرای دانشمند مذکور و یا حتی داستان پیدایش زمین عاری از اعتبار و هیچ ارتباطی به جریان سیب شرکت اپل ندارد.

شرحی که بر روند پیدایش کمپانی اپل از آغاز تا به اینجا رفت بسیار فراتر از آن است که در یک مجال کوتاه بتوان به تمام زوایای آن پرداخت. این نوشته تنها مختصری است برای مخاطب علاقه‌مند تا بتواند سرنخ‌های لازم را برای هرچه بیشتر خواندن ماجرای سازند‌گان اپل در اختیار داشته باشد.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h4″ question-0=”علت سیب گاز زده برند اپل چیست؟” answer-0=”می‌گویند گازی که روی لوگوی برند اپل آمده است تنها .به این دلیل بوده که با گیلاس اشتباه گرفته نشود” image-0=”” headline-1=”h4″ question-1=”اپل بعد استیو جابز به کجا رسی؟” answer-1=”سرگذشت اپل به خوبی سال‌های قبل از خود پیش نرفت و حتی این کمپانی در سال ۱۹۸۹ شاهد افت فروش محصولات خود بود.” image-1=”” headline-2=”h4″ question-2=”دلیل محبوبیت برند اپل چیست؟” answer-2=”برند اپل، یکی از بهترین و شیک ترین تولید کنندگان گوشی و تبلت از نظر طراحی و پردازنده است.” image-2=”” headline-3=”h4″ question-3=”محصولات برند اپل چیست؟” answer-3=”اپل مجموعه هایی چون گوشی موبایل یا آیفون، تبلت و لپ تاپ و مک بوک را تولید می‌کند.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *